Friss topikok

  • qwert42: Üdvözlöm Az oldal szerkesztőjéhez keresem a kapcsolatot a <a href="http://nyiregyhazaallas.hu"... (2013.11.15. 23:19) Nyíregyháziak az APEH feketelistáján
  • gabesas: giganet hotspotok (pláza, szarvas utca, talán örökösföld egy része), kávéláz, gülbaba, index, amik... (2009.03.24. 21:57) Hotspot a Torzóban
  • BGy: Amennyire ismerem a Városháza kreativitását, képesek is lennének Jonatánnak nevezni a stadiont. Ja... (2009.01.24. 06:21) Stadion
  • BGy: Nagy itt a csend. Várjuk a város friss híreit, a Városháza bicskanyitogató hülyeségeit, hogy hozzá... (2009.01.21. 13:13) Forró vízbe esett a disznóvágáson egy kislány
  • BGy: Gondoltam, ide érdemes beírnom azt a hírt, amit ma olvastam. A Szpari 7.5 millió forintot kap a vá... (2009.01.03. 19:36) Dinamo-Szpari együttműködés

stat

Reklám...

Írjuk együtt a blogot!

Láttál, hallottál valami érdekeset? Te is publikálnál a Nyíregyháza blogon? Írj egy e-mailt: nyiregyhazablog kukac gmail.com

Utolsó kommentek

Valami Amerika Nyíregyházán

2008.12.05. 05:14 | Nyíregyblogger | Szólj hozzá!

Címkék: amerikai nyíregyháza football tigers

"A második játékrészben Vasyl Jordan végezte el a kirúgásokat, megmutatva ezzel, hogy kilenc játszott év alatt, sok mindent meg lehet tanulni errõl a játékról. A hazai OL a mérkõzés elõrehaladtával sem talált magára, nem tudtak felnõni a többiek Ragány Róbert és Gõdény György szintjére, két ember pedig nem tud hatékonyan mûködtetni egy ilyen kaliberű falat."

Ha nem lenne itt a plakát, tudnád, milyen sportról van szó? Tudtad, hogy Nyíregyházának is van amerikai-foci csapata? Mostanában gyakran hallani róluk. Legutóbb a kaposvári Vörös Design Goldenfox csapatát verték 27:0-a a nagykállói arénában.

Most nyílt napokat tartanak, bár kicsit megkésett a reklám, de a 13-ai alkalomra még elmehetsz! Nézzük meg őket együtt!

Egy kis szabályismertető addig is (a tovább gomb után):



A játék résztvevői: A football-t a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a két csapatot, az edzői stábbal együtt közel 70 fő alkotja csapatonként.
A játék célja: Több pontot szerezni, mint az ellenfél.
Játékido: 4 x 15 perc.
Játéktér: 360 x 160 láb (1 láb=30,5 cm). A pályán 5 yardonként egyenes vonalak keresztezik a pályát, és minden yardot, úgynevezett hashmarks jelöl, ami a labda pontos elhelyezéséhez szükséges. A cél terület (End Zone) a játéktér részét képezi és a gólvonal mögött 30 láb mély.
Játék menete: A kezdőrúgást (kickoff) követően a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. Fontos megjegyezni, hogy a pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támad a másik mindig védekezik és fordítva.

Pontszerzési lehetőségek:
Touchdown (TD) (6 pt.): Akkor következik be, ha valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében. TD-t elérhet a védő és a támadócsapat is. A védő labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz, vagy futás eredménye is).
Field Goal (FG) (3 pt): Ezt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadó csapat három kísérletből nem tesz meg 10 yardot és negyedikre a kapura lövést választják. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai közt megy be az U keresztszára fölött.
Safety (2 pt.): A védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik. Ez ráadásul a támadási jog átadásával (Kick off) is jár. Ez elégé ritkán történik.
Extra point (2 pt): Úgynevezett két pontos kísérlet (Two Point Attempt), TD után van rá lehetőség. A két pontért át kell vinni újra a labdát a gólvonalon, a 2 yardos vonalról indulva, 1 kísérletből, hasonlóan a Touchdown-hoz.
Extra point (1 pt): Szintén TD után van lehetőség. Ez az általános választás. Egy 20 yardos FG kísérlet a kapuval szemben.

Fontosabb kifejezések:
Play: Az az idő amíg a labda a földről elindul, és újra földet ér.
Drive: Támadássorozat, ameddig a támadó csapat birtokolja a labdát.
First Down: Akkor használják, ha egy csapat a neki járó legfeljebb 4 kísérletből eléri a minimális célt, a 10 yardot, ami természetesen lehet több is.
Rushing play: Ha az irányító nem passzol, hanem valamelyik futó kezébe adja a labdát, és ő a földön próbál meg területet nyerni.
Passing play: Ebben az esetben az irányító rövid (10 yardnál rövidebb), vagy hosszú (10 yardnál hosszabb) passzal próbál területet nyerni.
Tackle: A védő(k) által szabályosan végrehajtott szerelés, a támadás megállítása.
Sack: Ez akkor következik be mikor az Irányítót (Quaterback) a védő(k) azelőtt állítják meg, hogy az irányító a labdát játékba tudta volna hozni.
Fumble: Amikor a labdás játékos elejti a labdát. Történhet védői ráhatásra, vagy egyszerű technikai hibából kifolyólag. Alapfeltétel, hogy birtokolni kell a labdát. Nem beszélünk fumble-ről, ha például a fogó nem tudja megfogni a passzt. Az így "szabaddá� váló labdát bármelyik csapat megszerezheti (a labdát elvesztő is).
Fumble lost: Labdaejtés következtében történő labdavesztés. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.
Interception (IT): A védőjáték egyik leglátványosabb eleme. Akkor történik, ha védő kaparintja meg a Quarterback (QB) által előre passzolt labdát. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.
Punt: Általában akkor kerül rá sor, ha az edző úgy ítéli meg három kísérlet után, hogy nincs esély a First Down-ra vagy a Field Goal-ra, és inkább az önkéntes támadási jog átadást választják. A játék során a támadócsapat rúgója a lehető legmesszebb próbálja rúgni a labdát.
Punt return: A punt során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni. Kickoff: Kezdőrúgás. A két félidő elején, és TD vagy FG után.
Kickoff return: A Kickoff során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.
Touchback: Amikor a játékos, a labdát a saját end zone-ban szerzi meg, és letérdel vele, akkor van touchback. Ilyenkor a támadás a 20 yard-os vonalról indul. (Pl. Kickoff, punt, IT, fumble után lehetséges).
Challenge: Az edzőknek (Head Coach) egy félidőben kétszer van ehetőségük a bírói ítélet felülvizsgálatát kérni. Nem kérhetnek Challenge-et az első és második félidő utolsó 2 percében. Ellenben a bírók ezen időszakban minden vitás és/vagy vitatható esetet automatikusan visszanéznek. A Challenge kérését egy piros kendő pályára való bedobásával jelzik az edzők. Ilyenkor a vezető bíró egy külön az erre a célra felállított tv-n többféle kameraállásból visszanézi a vitás szituációt. Ha nincs igazuk, akkor elveszítenek egy időkérést (Timeout), ha igazuk van akkor a bírók felülbírálják a saját ítéletüket és a Challenge-t kérő csapat edzőjének adnak igazat.
Timeout: Időkérés. Egy csapatnak félidőnként 3 időkérésre van módja (az időkérés alatt a játékidő áll).

Szabálytalanságok és a büntetések:
A pályán lévő 7 bíró, ha szabálytalanságot lát, akkor eldobja a sárga kendőt. Az alábbiakban néhány nagyon fontos szabálytalanságot, és az alkalmazott büntetés mértékét ismertetjük. Fontos! A büntetés minden esetben területvesztéssel jár.
False start: A támadóegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.
Offside: A védőegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.
Offensive holding: Egy Play során a támadó egység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard.
Defensive holding: Egy Play során a védő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre. Nem feltétlenül a labdás emberen! A büntetés automatikusan First Down a támadó egységnek, és még plusz 10 yard-t mehetnek előre.
Offensive/Defensive Pass Interference: Passz esetén a fogó játékost előbb támadja a védője, illetve a védővel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a védő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyéről indulhat a támadásban lévő csapat automatikusan First Down-nal.
Running into / Roughing the Passer, Kicker: A passz vagy rúgás utáni szándékos támadása a passzolónak vagy rúgónak. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.
Facemask: Az ellenfél arcmaszkjába való kapaszkodás. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.
Delay of Game: A támadó csapatnak, ha nem sikerül elindítania a támadást a megadott támadó idő alatt, akkor büntetést kap. 5 yard.

Forrás: nyiregyhazatigers.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiregyhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr80805237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása